Aspecte legislative

Reguli şi contravenţii la transportul în comun

Urcarea şi coborârea călătorilor se va face numai în staţii.

Se interzice călătorilor:
-să urce, să coboare, să ţină deschise ori să forţeze deschiderea uşilor în   timpul mersului autovehiculului;
-să călătorească pe scări sau pe părţile exterioare ale caroseriei unui autovehicul;
-să arunce din autovehicul orice fel de obiecte sau substanţe;
-să deranjeze conducătorii autovehiculelor în timpul exercitării funcţiunii;
-să călătorească în cabina de conducere când aceasta este separată de interiorul autovehiculului.

Legitimaţia de călătorie(biletul), dă dreptul la o singură călătorie fără întrerupere pe traseul fixat autovehiculului pentru cursa respectivă. În cazul în care autovehiculul nu-şi mai poate continua cursa, legitimaţia de călătorie rămâne valabilă pentru mijlocul de transport următor.
Sunt scutiţi de plata taxelor de călătorie copiii care nu au împlinit vârsta de 6 ani.
Legitimaţiile de călătorie sunt netransmisibile.
Abonamentele de călătorie însoţite de tichet nu vor putea fi folosite decât în perioada pentru care au fost eliberate, pasagerul având dreptul la călătorii în număr nelimitat pe liniile pentru care s-au eliberat.
Călătorii sunt obligaţi să prezinte abonamentul şi tichetul la solicitarea organelor de control ale operatorului de transport sau a soferului.

Constituie contraventie:

– călătoria fără legitimaÅ£ie de călătorie valabilă, călătorii găsiÅ£i în neregulă sunt obligaÅ£i să prezinte actul de identitate la cererea organului de control.

-transportarea de mărfuri şi de bunuri; bagajele persoanelor sunt admise numai dacă nu depăşesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să deţină legitimaţii de călătorie. Pentru bagajele cu volum mic, care se ţin în mână, nu se percepe taxă.
-transportarea de materiale inflamabile sau explozibile ca: butelii de aragaz, butelii pentru oxigen, bidoane cu benzină sau petrol, bidoane cu carbid, pelicule cinematografice nembalate în cutii metalice duble, obiecte voluminoase din sticlă şi materiale cu acţiune caustico-corosivă;
-transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalţi călători prin mirosul emanat, prin riscul de a murdări;
-transportarea de animale şi păsări vii, cu exceptia cainilor mici tinuti in brate si a cainilor de talie mare tinuti in lesa si cu botnita pusa. Cainii din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor nu pot fi transportati in mijloacele de transport in comun. Pasarile vii pot fi transportate numai daca se afla in colivii speciale construite in acest sens;
-cerÅŸitul;
-lipirea de afişe în interiorul sau exteriorul autovehiculului, raspandirea de materiale publicitare;
-comercializarea oricăror mărfuri sau obiecte;
-murdărirea şi degradarea autovehiculului, manipularea aparatelor autovehiculului;
-sprijinirea de geamuri pentru asigurarea stabilităţii în timpul mersului;
-fumatul în autovehicul;
-călătoria în stare de ebrietate;
-împiedicarea de către călători a închiderii sau deschiderii uşilor;
-ocuparea locurilor rezervate pentru femei gravide, copii mici, invalizi şi bătrâni în cazul în care în autovehicul au urcat astfel de călători.
Pagubele pricinuite de călători, constatate de angajații operatorului de transport  sau organele poliţiei, vor fi suportate de cei care le-au produs.
Călătorii contravenienţi, care prin faptele lor provoacă imobilizarea autovehiculelor de transport în comun, sunt obligaţi să plătească despăgubiri calculate în raport cu durata de staţionare a autovehiculului, din vina lor, pe baza tarifului legal.